108 REAL ESTATE dále expanduje v zemích střední a východní Evropy – nově bude radit developerům i investorům v Rumunsku

Po Slovensku, Maďarsku a vzdálenější Indii je Rumunsko dalším místem expanze realitně-konzultantské společnosti 108 REAL ESTATE, která letos slaví 15. výročí svého úspěšného působení na trhu nemovitostí. Rumunsko je racionálním pokračováním expanze 108 sledující především pohyb developerů, investorů a nájemců v oblasti průmyslových nemovitostí – výroby i logistiky. Rumunský realitní trh nabízí množství pozemků pro výstavbu, generuje velkou poptávku mezi nájemci a v důsledku znamená i vyšší výnos pro investory: tamní ekonomika s letošním predikovaným 3,5% růstem HDP nabízí stabilní hospodářské prostředí. 19 milionů obyvatel s rostoucími příjmy je pro mnohé společnosti zajímavou skupinou zákazníků.

„Rumunsko během posledních let urazilo ohromný kus cesty. Výrazná pro-evropská orientace je znát v infrastruktuře i běžném provozu. Stavební povolovací procesy se nevymykají standardům a je znát důraz na kvalitu, šetrnost a trvanlivost. Myslím, že právě oblast realitního prostředí vypovídá mnohé o úspěšné proměně této země, která láká stále více nemovitostních hráčů,“ říká Jakub Holec, ředitel 108 REAL ESTATE. Ten do čela rumunské pobočky vybral Victora Rachitu, jenž se na tamním trhu nemovitostí pohybuje již 23 let.

108 REAL ESTATE tímto svým krokem posiluje své aktivity v rámci střední a východní Evropy. V zemích, kde nemá vlastní kancelář, působí prostřednictvím aliančního partnerství s BNP Paribas Real Estate. S nadsázkou řečeno tak může své klienty například z USA nebo Kanady zasvěceně provést trh od Atlantického oceánu až po Černé moře.

Opět to budou hlavně industriální nemovitosti, na které se bukurešťská filiálka 108 REAL ESTATE zaměří. „Rumunský trh skýtá řadu příležitostí růstu co do nabídky nových, moderních logistických nebo výrobnách prostor. V posledních třech čtyřech letech se pronajímá mnohem více prostor, než kolik jich je dokončováno,“ říká Victor Rachita, partner 108 v Rumunsku. Roční čistá realizovaná poptávka osciluje kolem 1 milionu čtverečných metrů, neobsazenost klesla vloni pod 5 %. Zvýšilo se však nejvyšší nájemné kolem velkých měst jako zmíněná Bukurešť, Kluž, Temešvár, přístav Constanta a rovněž oblíbený Brašov, které překročilo 4,5 EUR/měsíc/m2.

Aktuální kapacita moderních průmyslových ploch v Rumunsku se pohybuje přes 7 mil. čtverečných metrů. Jen pro srovnání: v ČR je to přes 12 mil. m2. I s ohledem na značné investice do sítě dálnic nebo železnice proto bude potřeba moderních industriálních prostor stoupat – Rumunsko disponuje řadou brownfieldů, takže revitalizace nebo výstavba je možná i na velmi atraktivních místech uvnitř nebo kolem velkých aglomerací.

Pro developery může být stimulem také aktuální výnos (yield), který se u distribučních center od roku 2018 pohybuje nejvýše ze zemí střední a východní Evropy – blízko 8 %. Vysoké ceny, inflace, složitější podmínky bankovního financování… Stejně jako i v jiných evropských zemí se investiční trh v Rumunsku vloni propadl o více než polovinu na objem kolem 500 milionů EUR uzavřených transakcí.

Na rumunském trhu jsou aktivní mezinárodní developeři (CTP, WDP, P3, VGP, Logicor a další), lokální developeři i vlivné domácí společnosti (Element, Olympian). Mezi nájemci je možné vidět renomované firmy a značky, jako jsou Ericsson, Pirelli, Michelin, Siemens, Packeta, Lidl, Leoni, 3PL evropské společnosti – DB Schenker, DSV, Yusen Logistics, Kuhne Nagel, Gebruder Weiss a Raben.